100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

Exposició itinerant de l’1 al 27 d’agost a Àger

El proper dia 1 d’agost i fins al 27 del mateix més, la Sala d’Actes de l’ajuntament d’Àger acollirà l’exposició itinerant l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb motiu del seu centenari el 2022.

Aquesta obra va suposar un gran desplegament d’experts per tot el territori català per recollir la música i les cançons populars en un volum. A Àger no es va produir cap missió, però gràcies als concursos i donacions es va recollir molta informació. Aquesta tasca es mostrarà en 4 plafons específics, produïts per a l’ocasió, que complementaran l’exposició general.

La inauguració de l’exposició tindrà lloc el dia 1 d’agost. El dia 14 d’agost es tornarà a fer una presentació a càrrec de Laura Benseny, a les 11:30h del matí, en marc dels actes de la Festa Major d’Àger.

HORARIS: L’exposició serà visitable els dies laborables en horari de l’Ajuntament, els dissabtes de 18 a 20h i els diumenges d’11:30 a 13:30h.

L’Obra del Cançoner Popular

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la nostra història. Va ser impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964) amb el suport de l’Orfeó Català, l’any 1922. L’objectiu principal era el de «oferir al nostre poble el propi corpus musical amb la publicació del Cançoner Popular de Catalunya».

L’exposició itinerant 100 Anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940) és una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra, i finalment, la recuperació dels materials l’any 1991 gràcies a la mediació de Mn. Josep Massot i Muntaner (Abadia de Montserrat) amb la família Patxot.

Composició de l’exposició

La perspectiva amb què s’aborda aquesta efemèride no és només històrica. A partir de l’ús que podem fer d’aquests materials d’ara en endavant, es pretén donar un missatge de futur, de continuïtat d’aquest llegat que se’ns ha donat i que cal mantenir viu. L’exposició s’estructura en dotze mòduls que contenen imatges, textos i codis QR que donen accés a documents complementaris. El primer plafó és la presentació i els crèdits. Els eixos temàtics que articulen la resta de plafons són els següents:

  • L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya: els seus inicis, objectius, primeres tasques, context ideològic (plafons 2, 3)
  • Llocs visitats pels missioners de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940): mapa topogràfic i relació de les missions de recerca (plafons 4, 5)
  • Metodologia i mitjans de què disposaven (plafó 6)
  • Qui hi va treballar. Missioners i altres col·laboradors (plafó 7)
  • Les dones al Cançoner (plafó 8)
  • Enregistraments en cilindres de cera (plafó 9)
  • Fragments de Memòria (plafons 10, 11)
  • La postguerra i el mite de l’Obra. L’Obra del Cançoner cent anys després. Propostes de futur (plafó 12)

A més, s’han produït 4 plafons més que explicaran la contribució d’Àger al Cançoner, realitzats per Laura Benseny i Nil Rider. Més informació aquí i aquí.

Crèdits

Generals
Organització: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Culturaldel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Comissariat: Jaume Ayats
Textos i selecció d’imatges: Jaume Ayats i Esther Navarro
Disseny de l’exposició: Marc Vilaplana, Sideral.cat
Producció de l’exposició: Pressing Impressió Digital SA
Agraïments: Abadia de Montserrat, Centre de Documentació de l’Orfeó Català(CEDOC), Univers Patxot (DIBA), Istituto Centrale per i Beni Sonori edAudiovisivi (ICBSA)

Àger;

Organització: Fundació Arnau Mir de Tost
Comissariat: Laura Benseny i Nil Rider
Textos i selecció d’imatges: Laura Benseny i Nil Rider
Amb el suport de l’Ajuntament d’Ager

Aquesta activitat ha estat subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.