El claustre gòtic de Sant Pere d’Àger

El claustre gòtic de Sant Pere d’Àger

Qui va dissenyar el claustre gòtic de Sant Pere d’Àger? La investigació de Víctor D. López, que presentarem el proper dia 29 de juny, desvelarà part d’aquest enigma.

No és habitual conèixer en època medieval (romànica i gòtica) qui eren els mestres d’obra i els arquitectes que van pensar, projectar i construir els claustres, esglésies i altres edificis que han arribat fins als nostres dies. La recerca de Víctor Daniel López Lorente (UNED) publicada a Pagès Editors, amb el títol La transmisión del saber técnico de los arquitectos en la Corona de Aragón en el tardogótico, ens descobrirà no només el nom d’un dels arquitectes que participaren en la creació del claustre gòtic de Sant Pere d’Àger sinó tota un moviment arquitectònic al seu darrere, centrat a la ciutat de Lleida, que difondrà el gòtic internacional als territoris de la Corona catalanoaragonesa i a tota la península Ibèrica.

Al segle XV, l’arquitectura gòtica fou capaç de renovar-se assolint un gran virtuosisme, com es pot admirar a Sant Pere d’Àger. El llibre de Víctor D. López, planteja una visió homogènia dels camins pels que transcorregué la transmissió del coneixement que possibilità el desenvolupament de noves solucions constructives i estètiques a la Corona d’Aragó. Parlarà de qüestions com l’aprenentatge de l’ofici als tallers, la importància dels dibuixos i models visuals, la mobilitat dels arquitectes i la connexió entre els professionals de la construcció amb altres oficis artístics.

La presentació del llibre, en el qual ha col.laborat la Fundació Arnau Mir de Tost, tindrà lloc el 29 de juny de 2023, a les cinc de la tarda, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Àger.