L’Abric Pizarro, un nou jaciment del paleolític Mitjà

L’Abric Pizarro, un nou jaciment del paleolític Mitjà

El proper dia 5 de novembre, a les sis de la tarda, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Àger, tindreu l’oportunitat de conèixer de primera mà el jaciment del paleolític Mitjà situat a Vilamajor, al terme d’Àger, de la mà de les investigadores que hi treballen: Susana Vega i Jezabel Pizarro (CEPArq-UAB) i Sofía Samper (The Australian National University, ANU).

Descobert en unes prospeccions arqueològiques programades pel CEPArq de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2009, està situat en un lateral d’un barranc de la zona nord dels Aspres de la Noguera, d’accés actualment difícil.

El jaciment és una balma, una formació geològica típica de la zona, que segurament fou aprofitada durant segles com a refugi tant de l’Homo Neanderthalensis com, molt temps després, pels pastors que transitaven per la carrerada que passa a tocar.

A les excavacions que s’hi duen a terme a l’estiu hi participen arqueòlegs d’arreu del món, interessats en el paleolític Mitjà de la zona prepirinenca. Vegeu aquest reportatge.

Per tal de donar a conèixer la història que s’amaga darrere aquest jaciment neandertal, encara molt desconegut, l’escola de Tartareu ha treballat,  a través del projecte Investiga.edu, les restes que s’han trobat en les diferents campanyes d’excavacions dutes a terme. Vegeu l’article aquí.