BONES FESTES

BONES FESTES

Us desitgem Bon Nadal enguany, amb un fragment del retaule que presidí la cripta de Santa Maria l’Antiga de la Col·legiata de Sant Pere d’Àger fins almenys el 1840 quan fou tancada al culte la Col·legiata. Es tracta d’un fragment de l’escena de l’Epifania, el qual va aparèixer en la darrera intervenció de la restauració del nostre monument. Actualment es conserva a la Casa de la Vila.

Podem afegir que, quan la col·legiata es convertí en caserna, en el 1840, i el seu mobiliari litúrgic fou traslladat a la parroquial de Sant Vicenç, menys alguns dels objectes o retaules perquè es malmeteren o no es recolliren. En el cas del retaule de la cripta sabem que passà a presidir la capella de Casa Sanuy del carrer de Sant Martí (actual de Xaparró), on hi consta encara a principis del s. XX; després se’n va perdre la memòria, havent d’esperar al 1932 per tornar a tenir-ne coneixement.

Aquest any fou publicat un estudi breu però important d’en Agustí Duran i Sanpere, arran de l’ingrés al Museu Nacional de Catalunya, de dues escenes, el fragment d’una altra i una imatge de la Marededéu, de pedra, com a procedents de la Col·lecció Batlló Batlló. Duran i Sanpere, cerverí i bon coneixedor de l’escultura gòtica catalana, va identificar d’immediat les peces ingressades com a procedents d’Àger, en part mercès a la descripció que Jaume Villanueva en feu  quan el 1806 visità la Col·legiata.

Quan va aparèixer el fragment que hem elegit per felicitar-vos el Nadal, vam veure que era la part que faltava de l’escena de l’Epifania que havia ingressat al MNAC que adjuntem en una reconstrucció ideal de tota l’escena. Es tracta d’un retaule del tercer terç del segle XIV que Duran i Sanpere va adscriure al denominat Mestre d’Albesa. Presideix l’altar major de la parròquia d’Albesa, un gran retaule que no deixa dubtes sobre el parentiu d’ambdós obres. Endemés, dedicat igualment a la Marededéu, amb escenes com la de l’Epifania, Naixement i Presentació al Temple, ben coincidents amb les d’Àger.

Dr. Francesc Fité, President de la Fundació Arnau Mir de Tost